Essentie Cursus: Amsterdamse Diepgang

Essentie Training Centrum: Amsterdamse Essentieplek

 

Coaching Voor De Essentie: Amsterdamse BegeleidingEssentie Training: Amsterdamse Verrijking

Tijdens de trainingen word je letterlijk geïsoleerd van de buitenwereld. LGAT's werven cursisten via oud-cursisten. Daarbij wordt veel sociale druk uitgeoefend. Vrienden, collega's of familieleden komen ineens met over-enthousiaste verhalen aan om jou daar ook heen te praten. Dit lijkt heel veel op Multi Level Marketing (MLM). Vergeleken met gewone therapievormen zijn LGAT's relatief extreem duur.

 

Hoe hard LGAT's ook roepen dat vooral jouw welzijn voorop staat: hun inkomsten zijn het allerbelangrijkste, niet de cursist. Je moet tekenen voor geheimhouding en mag niks over de training zelf vertellen aan anderen. Veel LGAT's laten de cursist een "wedergeboorte", een soort wakker worden uit een ingedut leven, meemaken.

 

Na elke training vragen LGAT's opnieuw of je weer een andere (nog duurdere) training gaat volgen. LGAT's vragen aan jou om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. Wie dat niet wil moet je "dumpen". Veel LGAT's werken met "niet-goed-geld-terug"-garantie maar dat werkt in de praktijk niet. Je moet vaak alle onderdelen inclusief de terugkomdagen meedoen.

 

Essentie Academie: Amsterdamse Expeditie

 

De hoofdtrainer is een soort heilige. Er wordt heel veel met vrijwilligers gewerkt. Weinig/geen betaalde trainers, sommigen geven er zelfs hun baan voor op. De groepsband moet heel sterk worden dus worden er allerlei bindingsrituelen opgevoerd. Individu telt eerst niet, cursist wordt afgebroken en later via de groep weer opgebouwd.

 

En omgeven met geheimzinnigheid. Een deel van de cursisten is van het type "meemaken-erbij-zijn". Vrouwen: vaak maatschappelijk (redelijk) geslaagd maar niet echt gelukkig. Dertigers/veertigers wanhopig op zoek naar een partner. Geremde types maar ook flamboyante dames en tot-vervelens-toe-extraverte webloggers. Komen vaak met ernstige kwesties uit hun verleden (sexueel misbruik etc.).

 

Gaan erg in de training op, stellen zich helemaal open en worden vurige ronselaars. Goed opgeleid maar naïef. Mannen: veel beta's en ict-ers. Merken dat hun "gevoels"-kant wat onderontwikkeld is geraakt en willen dat compenseren. Ook kunstenaars en dameskappers, willen overal wel wat "gevoel" meepikken. Hebben soms partners die niet getrained willen worden en die ze na de trainingen "erbij" gaan slepen.

 

Ontwikkel Je Essentie: Amsterdamse Weg

 

Onvermijdelijk natuurlijk: deze trainingen trekken ook versierders aan, of "aasgieren"; (die rommelen in tijdens de training ontstane relatieproblemen). Zoeken graag kwetsbare vrouwen op. Als je partner dit wil doen, realiseer je dan goed waar hij/zij naar toe gaat. Zijn er aanwijzingen voor een verbinding tussen de Humanication Holding en de Church of Scientology (CoS)? ja.

 

enkele argumenten: De Scientology-organisatie laat Humanication met rust. (Van voorganger Landmark Forum wordt algemeen aangenomen dat deze gelieerd is aan CoS. Landmark komt overigens weer voort uit Erhard Seminars Training (EST), waarvan vaststaat dat de oprichter hiervan bij Scientology hoort/hoorde. De overgang was in 1984). Humanication Holding brengt nagenoeg identieke trainingen op de markt als Landmark en EST, hoewel in wat mildere vorm.

 

Het zijn concurrenten, althans op het eerste gezicht. Echter: Landmark reageert in Nederland zeer agressief wanneer kritische geluiden naar buiten komen. Opmerkelijk is dan ook dat Landmark (en Scientology) de Humanication Holding rustig haar gang laat gaan. Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het hebben van onderlinge banden. Humanication heeft Scientology-achtige rituelen.

 

Als je als bedrijf geen associaties met Scientology wilt hebben dan zal je ook geen Scientology-jargon toepassen. Volgens iemand anders heeft het begrip "clearing" een andere inhoud dan bij Scientology, want: "Aan het einde van iedere vergadering, meeting, bijeenkomst of whatever kan het handig zijn te weten wat er goed ging tijdens de bijeenkomst.

 

Essentie Academie: Amsterdamse Ontdekking

 

Vooral dat laatste. Meestal zeggen werknemers dat niet makkelijk tegen hun meerdere. En kinderen niet tegen volwassenen. Met een "clearing" kun je dat makkelijker maken. Bij een clearing worden er drie rondvragen gedaan. Iedereen komt één voor één aan bod. De eerste vraag is: "Wat werkte er niet?". Wees hierbij zo praktisch mogelijk.

 

Of: er was niet genoeg koffie voor de 90 cursisten. Er wordt dan gevraagd of je ook een suggestie hebt ("Andere stoel? Meer koffiezetapparaten?"). De kritiek en suggesties worden opgeschreven om een volgende keer beter te kunnen presteren. De tweede vraag is: "Wat werkte er wel?". Wederom komt iedereen aan de beurt en wordt er gevraagd het praktisch en concreet te houden.

 

Essentie Academie: Amsterdamse Expeditietocht

 

Essentie Training Centrum: Amsterdamse EssentieEssentie Academie: Amsterdamse Groeipad

De derde (en wazigste) vraag is: "Wat draag je bij je?". Hierop doelt men op een gevoel. Als het gevoel positief is (liefde, warmte, plezier, focus etc) prima. Als het gevoel negatief is (onzekerheid, pijn, verdriet) dan speelt er nog iets bij de persoon. Afhankelijk van de situatie kan er dan actie worden ondernomen: gesprek een-op-een, even rondje wandelen, whatever.

 

Humanication werkt met dekmantelbedrijven. Scientology werkt in Nederland met dekmantelbedrijven, die zich in sommige gevallen met geheel andere dingen dan trainingen bezighouden. Bekende Scientology-dekmantelbedrijven zijn Future-Vision, VanKessel-Partners, Dianetics Promotions, MBC Bilthoven, Silhouet (Weesp), JobFit, Aurora en vele anderen. Ook Humanication Holding BV bevindt zich in een tamelijk ingewikkeld bedrijven- en holdingsschema.

 

Coaching Voor De Essentie: Amsterdamse Begeleidingstocht

 

Onkosten zijn zeer gering door de sobere faciliteiten (bedrijventerrein, tuinstoeltjes, geen catering) en inzet van veel vrijwilligerswerk. Kandidaten zonder geld kunnen (deels) gratis meedoen in ruil voor werving nieuwe kandidaten. Weet de fiscus dit ook? Waar gaat het geld naar toe? Essence en Source zijn trainingen van Humanication Holding BV.

 

De hoofdtrainer van Humanication heet Yiftach Sagiv, die in zijn cv vermeld dat hij in de periode van 1986 en 1989 in een voorloper van wat nu Essence heet is getrained. Trainingen die in die periode leken op Essence waren vrijwel allemaal Scientology-gelinkt. Hij vermeldt niet welke training dat was (Het zou Pat Grove kunnen zijn, die beweert hem getraind te hebben.

 

Essentie Cursus: Amsterdamse Verdieping

 

Een bekende werkwijze van sekten en zeker van Scientology is het isoleren van kandidaten en het proberen een wig te drijven in bestaande relaties als één van de partners niet naar de training wil. Bovendien prediken de trainingen eerlijkheid en openheid terwijl kandidaten geheimhoudings-documenten dienen te tekenen (waar ze overigens geen kopie van meekrijgen).

 

Essentie Training: Amsterdamse GroeirouteOntwikkel Je Essentie: Amsterdamse Weg

Experts achten het (zeer) waarschijnlijk dat Humanication een Scientology-gerelateerde onderneming is. Diverse experts, psychologen en andere deskundigen geven aan dat Essence sterke tot zeer sterke verwantschap vertoont met andere, bewezen Scientology-trainingen. Weliswaar geven ze er geen harde bewijzen voor maar putten uit eigen ervaring en wetenschap. "Oudere" trainingsbedrijven hebben inmiddels ook veel kritiek te verduren gekregen en het is logisch dat nieuwe initiatieven hiervan leren (door bijvoorbeeld meer afgeschermd te opereren).

 

Essentie Cursus: Amsterdamse Verdieping

 

Eerst weer hardgelopen met de buurman. Die haakte op het eind behoorlijk af, hij trok het niet meer. Het was ook behoorlijk warm al, en dat voor de ochtend. 's-Middags hadden we een picknick bij Essence. Iedereen die betrokken was bij de Tandoo-trainingen (relaties, ouderschap, e.d.) was uitgenodigd. Werd een erg relaxte en gezellige happening, met erg veel lekker eten en spelletjes met de kids op het gras.

weblink

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Essentie Cursus: Amsterdamse Diepgang”

Leave a Reply

Gravatar